Αγοράζοντας ένα τζάκι

Αγοράζοντας ένα τζάκι

Αγοράζοντας ένα τζάκι

Η αγορά ενός τζακιού είναι αρκετά δυσκολότερη υπόθεση από ότι φαίνεται αρχικά. Οι περισσότεροι αγοραστές εκπλήσσονται από όσα προκύπτουν κατά τη διάρκεια αναζήτησης της κατάλληλης εστίας τζακιού.

Στο άρθρο αυτό θα συζητήσουμε μερικά ζητήματα και να απομυθοποιήσουμε την αγορά τζακιού.

ΠΑΓΙΔΕΣ – ΚΡΥΦΑ ΚΟΣΤΗ

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε όταν αρχίσετε την αναζήτηση ενός τζακιού είναι ότι δε η όλη διαδικασία δεν είναι όμοια με άλλα προϊόντα. Δε μπαίνετε απλά σε ένα μαγαζί, αγοράζετε μία εστία, τη πηγαίνετε στο σπίτι και τη χρησιμοποιείτε. Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε σχετικά με το τζάκι.

Τοποθέτηση – Εγκατάσταση τζακιού

Ένα τζάκι πρέπει να εγκατασταθεί, και πρέπει να εγκατασταθεί σωστά. Αυτό συνήθως ξεφεύγει από τις δυνατότητες των περισσότερων ιδιοκτητών. Αφού λοιπόν καταλήξετε στο τζάκι που σας αρέσει θα πρέπει να γνωρίζετε πόσο περίπου θα κοστίσει η εγκατάστασή του. Αυτό απαιτεί από τον εγκαταστάτη να δει την εστία, στη συνέχεια να επισκεφτεί το σπίτι και το μέρος όπου θα τοποθετηθεί. Αυτός τότε ίσως κάνει μερικές παρατηρήσεις σχετικά με την εγκατάσταση. Αυτές μπορεί να αφορούν στο σπάσιμο ενός τμήματος κάποιου τοίχου, την κατασκευή της καμινάδας ή της περιοχής του εξαερισμού και πολλά άλλα.

Το κόστος των καυσίμων

Υπάρχει επίσης το κόστος της καύσιμης ύλης το οποίο θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Τα περισσότερα τζάκια χρησιμοποιούν ως καύσιμο το ξύλο, το φυσικό αέριο ή το υγραέριο, τον ηλεκτρισμός και τώρα τελευταία υπάρχουν και τα τζάκια pellets. Κάθε ένα καύσιμο έχει το δικό του κόστος, όπως επίσης τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Συντήρηση

Από τη στιγμή που ένα τζάκι χρησιμοποιείται, χρειάζεται και συντήρηση. Κάποιο τζάκι ίσως χρειάζεται έναν ετήσιο έλεγχο από κάποιον ειδικό ώστε να είστε σίγουροι ότι λειτουργεί με ασφαλές και αποδοτικό τρόπο. Αυτός ο έλεγχος όμως κοστίζει κάποια χρήματα. Επιπλέον, ένα τζάκι χρειάζεται ωα καθαρίζεται συχνά ώστε να είναι ασφαλές. Ο καθαρισμός της εστίας όμως απαιτεί κάποιο χρόνο καθώς περιέχει κι άλλα τμήματα και όχι μόνο το άνοιγμα του τζακιού.

Ασφάλεια

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην αγορά τζακιού είναι το ζήτημα της ασφάλειας. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα σε ένα τζάκι, όπως η δημιουργία κρεοσώτου, προβλήματα με το φυσικό αέριο, μονοξείδιο του άνθρακα κ.α. Είναι λοιπόν σημαντικό να ξοδέψετε κάποια χρήματα κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης αλλά και κατά τη διάρκεια της χρήσης και λειτουργίας του τζακιού ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί και βλάβες στην υγεία.

ΤΖΑΚΙ ΞΥΛΟΥ, ΤΖΑΚΙ ΑΕΡΙΟΥ/ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΤΖΑΚΙ;

Τα περισσότερα τζάκια ανήκουν σε μία από τις τρεις αυτές κατηγορίες, όπως χωρίζονται με βάση την πηγή της ενέργειας. Κάθε μία από αυτές έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Τζάκι ξύλου

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν για τζάκι στο μυαλό τους έρχεται ένα τζάκι ξύλου. Είναι η πιο παραδοσιακή επιλογή καθώς παράγει την πιο «όμορφη» φλόγα. Χρειάζεται κούτσουρα για την καύση, ενώ ο καθαρισμός τους είναι ο δυσκολότερος και πιο κοπιαστικός. Απαιτούν την παρουσία καμινάδας με καλό εξαερισμό.

Τζάκι αερίου / υγραερίου

Τα τζάκια αερίου και υγραερίου έχουν ευκολότερη εγκατάσταση από τα τζάκια ξύλου. Χρησιμοποιεί υγραέριο ή φυσικό αέριο και θα πρέπει να έχουμε φροντίσει για τον τρόπο παροχής της καύσιμης ύλης στο τζάκι. Χρειάζονται την ύπαρξη εξαερισμού καθώς παράγουν καπνό και άλλα καυσαέρια. Να σημειώσουμε ότι τα οι εστίες υγραερίου καθίστανται ολοένα και πιο δημοφιλείς και μία σημαντική εναλλακτική σε σχέση με τις εστίες καύσης ξύλου.

Ηλεκτρικό τζάκι

Ένα τζάκι ηλεκτρικό έχει τον πι εύκολο τρόπο εγκατάστασης. Τα τζάκια αυτά δεν αιτούν εξαερισμό ενώ χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρισμό. Τα δύο αυτά πλεονεκτήματα τα καθιστούν αρκετά δημοφιλή. Το σημαντικότερο μειονέκτημα τους είναι ότι δείχνουν αρκετά «ψεύτικα» αναφερόμενοι στη φλόγα που παράγουν.

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΤΖΑΚΙΟΥ

Το μέγεθος της εστίας μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό καθώς θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για να τοποθετηθεί. Διαφορετικά, πολλά καλώδια θα πρέπει να μεταφερθούν ή να αφαιρεθούν, ο εξαερισμός θα πρέπει να υπάρχει, κι άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες αλλαγές. Έτσι το μέγεθος μπορεί πράγματι να περιορίζει τις επιλογές σας.

ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΖΑΚΙΟΥ

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται όταν αναφέρονται στο τζάκι είναι το στυλ και η διακόσμηση. Γι' αυτό και τοποθετήσαμε προς το τέλος του άρθρου. Εντούτοις, η επιλογή της κατάλληλης για την αισθητική σας εστίας και διακόσμησης δεν είναι αμελητέα, καθώς το τζάκι καταλαμβάνει περίοπτη θέση μέσα στο δωμάτιο και παίζει καθοριστική σημασία για το ύφος και το στυλ διακόσμησης του χώρου. Υπάρχουν αρκετά στυλ τζακιών διαθέσιμα, παραδοσιακά, μοντέρνα τζάκια, προκατασκευασμένα!

Πηγή: maisondecoration.gr

Share: 

Newsletter

Newsletters

εγγραφείτε στο newsletter μας

Η επιχείρηση Μαρμάρων Σερδάρης δραστηριοποιείται στον χώρο που αφορά τα μάρμαρα, τους γρανίτες και τα τζάκια από το 1993 μέχρι και σήμερα.

Επικοινωνία

Marble Concepts | Serdaris

65ο χλμ. Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης - Κατερίνης, Αιγίνιο Πιερίας, 60300

2353 0 24289

2353 0 24259

info@serdaris.gr

www.serdaris.gr